Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Welke Hygiënecode past bij jou: praktijkvoorbeelden

 
Wanneer gebruik je de Hygiënecode voor woonvormen en wanneer voor zorginstellingen? 
Je gebruikt de Hygiënecode voor woonvormen als een kleine groep bewoners zo veel mogelijk een ‘gewoon’ huishouden voert. Er worden activiteiten samen gedaan, zoals samen eten, boodschappen doen, samen te koken of mee te helpen koken, af te wassen of te bestellen en eten op te warmen. Je gebruikt de Hygiënecode voor zorginstellingen en Defensie als er complexe handelingen uitgevoerd worden. Zoals het koelen en opwarmen van meerdere maaltijden en het portioneren van maaltijden. 

Twijfel je? Je kunt de beslisboom invullen om te bepalen welke Hygiënecode van toepassing is. We hebben ook wat praktijkvoorbeelden op een rij gezet.

Praktijkvoorbeeld 1

Een zorginstelling levert zorg aan verstandelijk gehandicapten. Ter plaatse wonen deze cliënten in woonlocaties: aparte gebouwen met een kleine groep bewoners (5 à 8 bewoners). Er zijn huizen waarin de bewoners veel zelf kunnen doen, en huizen met bewoners die een beperkte mate van zelfredzaamheid hebben. Er zijn bijvoorbeeld maatregelen genomen om de bewoners te beschermen tegen gevaarlijke voorwerpen. De bewoners eten gezamenlijk. Er wordt dagelijks gekookt voor de groep. Bewoners helpen waar mogelijk bij het koken. 

Vraag

Kan ik voor alle situaties de Hygiënecode woonvormen gebruiken?

Antwoord

De Hygiënecode voor woonvormen is van toepassing. Er wordt gekookt in een huiselijke situatie en er worden geen complexe handelingen verricht. 

Praktijkvoorbeeld 2

Een zorginstelling levert zorg aan ouderen. De ouderen wonen in een kleine groep in een apart huis. De bewoners hebben een complexe zorgvraag. Cliënten helpen in een rolstoel mee bij het koken. Dat kan variëren van kijken tot in een pan roeren. Cliënten gaan, daar waar kan, mee met boodschappen doen. Er wordt een gewoon huishouden gevoerd door samen te eten.

Vraag

Kan ik de Hygiënecode woonvormen gebruiken?

Antwoord

De Hygiënecode voor woonvormen is van toepassing. Er wordt gekookt in een huiselijke situatie en er worden geen complexe handelingen verricht. De kleinschalige setting maakt het mogelijk op maat met eventuele risico’s om te gaan.

Praktijkvoorbeeld 3

Een zorginstelling heeft meerdere locaties van kleinschalig wonen. Maaltijden worden extern aangeleverd. Deels in bulk en deels geportioneerd op het bord. Deze maaltijden zitten in een voedseltransportwagen. De maaltijden worden gekoeld en opgewarmd op locatie. De producten die in bulk komen worden later in porties over de borden verdeeld. De voedingsbereiding wordt uitgevoerd door de zorginstelling. Bewoners worden niet direct betrokken bij het klaarmaken van het eten. Wel wordt zo veel mogelijk een situatie zoals thuis gecreëerd.

Vraag

Kan ik de Hygiënecode woonvormen gebruiken?

Antwoord

De Hygiënecode voor woonvormen is van toepassing, behalve voor het deel regenereren. Hiervoor moet gebruik gemaakt worden voor dat deel uit de Hygiënecode voor zorginstellingen en Defensie. Voor de overige werkzaamheden kan gebruik gemaakt worden van de Hygiënecode woonvormen.

5x veilig eten
Gratis informatiekaarten De kaarten helpen consumenten veilig eten klaar te maken. Ook voor zorginstellingen en woonvormen zijn deze kaarten handige hulpmiddelen.