Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Hygiënecode voor zorginstellingen en Defensie

 

Sinds 1 mei geldt de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie' (editie 2023). Ga naar de nieuwe Hygiënecode-site. Tot 1 juli 2023 kunnen de hygiënecodes uit 2014 en 2016 nog gebruikt worden. Na die datum mag alleen nog gewerkt worden met de hygiënecode editie 2023.

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie is ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden voor de consument te waarborgen. 

Door de meest recente Hygiënecode te volgen, voldoe je aan de wet voor voedselveiligheid. De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie is alleen online beschikbaar.

Hoe krijg je toegang?

Ben je lid van ActiZ, GGZ Nederland, NVZ of VGN? Je kunt dan gratis inloggen via het intranet of extranet van de organisatie waar je werkt.

Heb je problemen met inloggen? Neem dan contact op met de ICT-afdeling, communicatie-afdeling of een andere afdeling van je eigen organisatie die de website beheert.

Ben je werkzaam bij het Ministerie van Defensie? Neem dan contact op met het CEAG via voedselveiligheid@mindef.nl.

Ben je geen lid?

Dan kun je toegang krijgen tot de Hygiënecode voor een eenmalig bedrag van € 110. Je kunt de inlogcode bestellen in onze webshop. Gebruik daarvoor onderstaande link.

Bestel de inlogcode

Wat vind je in deze Hygiënecode?

Deze Hygiënecode is helemaal gebaseerd op het HACCP-systeem: de Hazard Analysis Critical Control Points.

Alle deelprocessen zijn geanalyseerd op risico's voor de veiligheid van de voedselverstrekking. Voor de risicovolle punten waarin besmetting of vervuiling kan optreden zijn beheersmaatregelen aangegeven. Denk bij de deelprocessen onder andere aan inkopen en bestellen, ontvangen van goederen, opslaan, bereiden, serveren, transporteren en distribueren.

De Hygiënecode geldt niet alleen voor de centrale keuken, maar ook voor het serveren, bewaren en bereiden op de afdeling, activiteitenbegeleiding of in het restaurant.

Geschikt voor wettelijke naleving

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie dient als leidraad voor de naleving van artikel 3, 4 en 5 van de verordening (EG)852/2004. Alle teksten in de Hygiënecode zijn hierop aangepast. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gebruikt de Hygiënecode als basis voor de controle en het toezicht.

Geldigheid Hygiënecode

De toegangscode is geldig zolang de versie Hygiënecode 2014 geldig is.

Beheer

Het Voedingscentrum beheert de Hygiënecode in opdracht van Actiz, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, NVZ vereniging van ziekenhuizen en Ministerie van Defensie.

5x veilig eten
Gratis informatiekaarten De kaarten helpen consumenten veilig eten klaar te maken. Ook voor zorginstellingen en woonvormen zijn deze kaarten handige hulpmiddelen.