Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Hygiënecode voor woonvormen

 

Sinds 1 mei geldt de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie' (editie 2023). Ga naar de nieuwe Hygiënecode-site. Tot 1 juli 2023 kunnen de hygiënecodes uit 2014 en 2016 nog gebruikt worden. Na die datum mag alleen nog gewerkt worden met de hygiënecode editie 2023.

Voor kleinschalig wonen en dagbesteding in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg bestaat de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Door het volgen van de Hygiënecode maak je aantoonbaar dat je handelt volgens de hygiënewetgeving. 

Download De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen (pdf) tijdelijk gratis of lees hem direct hieronder. Momenteel is de papieren versie niet verkrijgbaar.

Nieuwe editie juli 2016

Om de praktijk makkelijker te maken zijn de volgende punten gewijzigd  of verhelderd in hoofdstuk 11 van Hygiënecode woonvormen:

  • De definitie van een woonvorm is verruimd. De mate van zelfredzaamheid, zoals het zelf kunnen aankleden, is geen voorwaarde meer voor het toepassen van de Hygiënecode woonvormen. Het blijft wel van belang dat in een woonvorm een ‘gewoon’ huishouden wordt gevoerd door huishoudelijke activiteiten samen te doen. Er vinden eenvoudige handelingen plaats zoals thuis.
  • Dagbesteding valt ook onder woonvorm.
  • Er staat duidelijker in dat er geen registratieplicht is.
  • Het is helderder gemaakt wanneer een woonvorm een deel uit de ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie’ moet gebruiken. Dit is namelijk het geval bij complexe handelingen, waarbij het risico op uitgroei van ziekmakende bacteriën groter is. Een voorbeeld hiervan is het regenereren, oftewel het opwarmen van meerdere maaltijden.
  • Er ligt meer nadruk op bewustwording en training van de zorgprofessional, de vrijwilliger en naaste.
Bekijk hoofdstuk 11 (pdf)

3 praktische tips om je werk te versimpelen

1. Bekijk je registraties: wat kun je schrappen?

De temperatuur van de koelkast of vriezer registreren, binnengekomen producten stickeren of schoonmaakwerkzaamheden bijhouden: het mag, maar het moet niet. Kijk wat je voor jouw organisatie écht nodig vindt.

2. Investeer in training

Het klinkt misschien als méér werk: training van je zorgmedewerkers, vrijwilligers en naasten die met voedsel omgaan. Maar uiteindelijk is hygiënisch werken heel vanzelfsprekend wanneer het helder is waarom het belangrijk is en waar ‘gevaar op de loer’ ligt.

Hulpmiddelen:

3. Regel je de jaarlijkse audit al intern?

Vanuit de Hygiënecode is er geen verplichting om de audit door een extern bureau te laten doen. Intern is heel goed mogelijk. Dat is nog eens heel leerzaam ook.

Hulpmiddel: Hygiënecode checklist voor gesprek en audit (pdf)

5x veilig eten
Gratis informatiekaarten De kaarten helpen consumenten veilig eten klaar te maken. Ook voor zorginstellingen en woonvormen zijn deze kaarten handige hulpmiddelen.